راهکار های افزایش تمرکز

 

در مقاله ای که پیش روی شماست موضوعاتی مرتبط با راهکار های افزایش تمرکز مطرح شده است.

 

 

  • انتخاب هدف و انگیزه

قاعدتا اولین قدم برای شروع هر کاری داشتن هدف است. اینکه بدون انتخاب مسیر و تلاش برای رسیدن به آن چیزی که دلخواه است؛ دست به کاری بزنیم مسلما نباید انتظار نتیجه و سرانجامی برای آن کار داشته باشیم. برای یک دانش‌آموز نیز، صرفا پشت میز نشستن و کتاب ورق زدن نمی‌تواند باعث موفقیت شود، چرا که مستلزم وجود عوامل بسیاری است؛ مانند داشتن انگیزه. پس آن چیزی که یک دانش‌آموز را علی‌رغم همه ی مشکلات و سختی‌ها ، متمرکز نگه می‌دارد، شور و شوق رسیدن به هدف و داشتن انگیزه است.

 

  • ایجاد علاقه

به صورت طبیعی وقتی می خواهیم هدفی را انتخاب کنیم، ابتدا به علاقه خود نگاه می‌کنیم و سعی می‌کنیم علاوه بر توجه به مهارت‌ها و توانمندی خودمان، حواسمان به علاقه مندی‌ها نیز باشد. چرا که داشتن اشتیاق به انجام کاری در کنار هوش و استعداد، می تواند ما را در رسیدن به هدف کمک کند . برای مثال، اکثر دانش‌آموزان رشته تجربی که به دنبال قبولی در رشته  پزشکی هستند و به دلیل همین علاقه، درس‌هایی مانند زیست را بهتر و با تمرکز بالاتری مطالعه می‌کنند. اما باید توجه داشته باشید که عدم علاقه به درسی، نباید باعث شود که شما تمرکز کافی روی آن نداشته باشید بلکه، علاقه شما به هدفتان و رسیدن به مقصد باید باعث شود تا همه ی سختی ها و تلخی های مسیر را تحمل کنید.

 

  •  خیال پردازی ممنوع!

خیال‌پردازی اولین قدم ورود به پرش های ذهنی است. شروع و تمام شدن این پرش های ذهنی مشخص نیست به طوری که حتی دانش‌آموز متوجه نمی‌شود درحالی که مشغول رو خوانی از متن کتاب است، مغزش درحال فکر کردن به حوادث و اتفاقات شیرین و جذاب گذشته یا آینده است. برای جلوگیری از این نوع حواس‌پرتی‌ها، می‌توانید در ازای هربار پرش ذهنی، خودتان را جریمه کنید و هر وقت به فکر فرو رفتید سریعا با خود کنترلی، به موضوع اصلی متمرکز شوید. همچنین می توانید ساعات مطالعه خود را به واحد های پانزده دقیقه ای تقسیم کنید و در پایان ببینید آیا توانستید یک ربع کامل را بدون پرش ذهنی متمرکز شوید یا خیر.

 

  • افزایش سرعت مطالعه

وقتی متنی را با سرعت بخوانید، ذهن شما وقت کافی برای گریز زدن به موضوعات مختلف دیگر را ندارد و تمام حواس شما متمرکز می شود بر روی موضوع اصلی اما دقت کنید که این سریع خوانی به گونه ای نباشد که از یک جمله بیست کلمه ای فقط پنج کلمه را متوجه شوید. همچنین از بلند خوانی و راه رفتن هنگام مطالعه بپرهیزید و سعی کنید هنگام خواندن متن، آن خط را با انگشت یا مداد خود خط ببرید.

 

  • افکار اضافی را حدف کن.

قبل از شروع به مطالعه ، همه ی افکار و اندیشه های مزاحم را کنار بگذارید و با ذهنی باز به استقبال درس خواندن بروید. یاد بگیرید که زمان اختصاص داده شده به درس را باید برای خودش نگه دارید نه فکر کردن به دل مشغولی و نگرانی ها. همه ی این مواردی که ذهن شما را درگیر می کند کنار گذاشته و وقتی بر روی میز مطالعه خود می‌نشینید بدون اتلاف ثانیه ای ، شروع به خواندن کنید. علاوه بر اینها باید تمام ابزار و وسایل اضافی  که در اطراف شما وجود دارد را حذف کنید. مثلا همه ی دانش آموزان از به کار بردن ماژیک های هایلایتر جذاب و رنگی خوششان می‌آید اما استفاده از آنها نباید طوری باشد که تمام میز مطالعه شما را دربرگیرند و مدام سبب حواس پرتی شما شوند.