بعد از اعلام نتایج آزمون سراسری نوبت به انتخاب رشته می رسه که با جرئت میشه گفت از مهمترین قسمت های کنکوره. چون مسیر آینده اشخاص رو مشخص میکنه!
همه چیز درباره انتخاب رشته1401
بعد از اعلام کارنامه های آزمون سراسری توسط سایت سازمان سنجش و بعد از ارائه دفترچه های راهنمای انتخاب رشته، بازه زمانی حدودا یک هفته تا ده روزه برای وارد کردن حداکثر 150 مورد از رشته محل های مورد نظر در فرم انتخاب رشته، درنظر گرفته می شه که معمولا دچار تمدید هم می شه تا داوطلب هایی که به هر دلیلی در بازه مشخص شده موفق به انتخاب رشته نشدن بتونن از این فرصت استفاده کنن. بعد از تموم شدن مهلت انتخاب رشته، فرم های داوطلبین از ابتدا مورد بررسی قرار می گیرن و براساس رتبه و تراز داوطلب مشخص می شه که توی کدوم یک از انتخاب های خودش میتونه ادامه تحصیل بده.
دفترچه انتخاب رشته کنکور1401
بعد از اعلام نتایج اولیه کنکور، در تاریخ معینی که معمولا چند روز بعد از انتشار کارنامه اولیه آزمون سراسری هست، دفترچه انتخاب رشته داخل سایت سازمان سنجش sanjesh.org منتشر می شه. این دفترچه شامل اطلاعات مهمی درباره انتخاب رشته هستش ازجمله: لیست رشته محل ها، شرایط و ضوابط انتخاب رشته؛ که خوندنش درواقع برای همه داوطلبین ضروری و لازمه.
دفترچه انتخاب رشته برای هر گروه آموزشی شامل سه بخش هستش:
بخش اول دفترچه، شامل توضیحاتی درباره کارنامه ها و روند انتخاب رشته؛ بخش دوم، لیست رشته محل های انتخاب رشته و بخش سوم درباره آدرس دانشگاه ها و توضیحات تکمیلی هست.
دفترچه های انتخاب رشته 1401 برای دسترسی راحتتر شما اینجا قرار گرفتن:
دفترچه راهنمای انتخاب رشته علوم تجربی 1401
دفترچه راهنمای انتخاب رشته علوم انسانی 1401
دفترچه راهنمای انتخاب رشته گروه ریاضی و فنی 1401
اهمیت انتخاب رشته در آزمون سراسری
درواقع انتخاب رشته آخرین قدم برای ورود به دانشگاه هستش و از اونجایی که احتمالا ادامه مسیر زندگی داوطلبین رو مشخص میکنه از اهمیت زیادی برخوردار هست. اینکه داوطلب با توجه به رتبه و تراز کسب شده بتونه بهترین رشته محل ممکن که مورد علاقه اش هم هست رو انتخاب کنه خواسته نهایی هر کنکوری هستش.
عوامل حائز اهمیت در انتخاب رشته
- تحلیل کارنامه: تحلیل کارنامه اگه درست و اصولی انجام بشه میتونه تا حد زیادی مشخص کنه که هر شخص، داوطلب قبولی در چه رشته هایی است.
- علاقه: علاقه داوطلب به هر رشته در انتخاب رشته از ارکان اصلی هستش و باید مورد توجه قرار بگیره تا انتخاب ها درست و قابل قبول باشند.
- بازار کار و آینده شغلی: علاوه بر علاقه عوامل دیگه ای هم روی انتخاب رشته ها تاثیر دارن که یکی از مهمترین اونها، بازار کار یا همون آینده شغلی رشته هاست و شخص از ابتدا باید با توجه به آینده شغلی مدنظر خودش رشته ها رو انتخاب کنه.
- شهریه: بجز رشته محل های روزانه، بقیه دانشگاه ها متناسب با نوع دانشگاه، مبلغی رو به عنوان شهریه از دانشجو دریافت میکنن و این مورد توی انتخاب رشته باید مورد توجه قرار بگیره تا در آینده شرایط سختی رو برای برای داوطلب و خانواده اش رقم نزنه.
- ترتیب چینش انتخاب ها: بعد از اینکه تمام گزینه های انتخاب داوطلب با توجه به عوامل گفته شده مشخص شدن، باید معلوم بشه که این انتخاب هارو توی فرم انتخاب رشته چطوری بچینیم تا بتونیم بهترین نتیجه رو بگیریم؛ چون فرم از ابتدا چک میشه و رشته قبولی داوطلب اولین رشته ای هست که با توجه به رتبه ، ظرفیت و تقاضای اون رشته محل، می تونه انتخاب کنه.
تاثیر سهمیه ها در انتخاب رشته
هرسال سهمیه های مختلفی از طرف سازمان سنجش برای داوطلبین در نظر گرفته میشه از جمله: سهمیه مناطق، ایثارگران، رزمندگان و... که میزان تاثیر این سهمیه ها در دفترچه ثبتنام کنکور درج شده.
داوطلبین برای اینکه مشمول سهمیه ها بشن باید داخل فرم ثبتنام آزمون سراسری نوع سهمیه خودشون رو مشخص کنن و پس از تایید سهمیه توسط ارگان مربوطه، داوطلب در گروه مخصوص سهمیه خودش قرار میگیره و نسبت به هم گروهی های خودش سنجیده می شه.
همه داوطلبین کنکور شامل سهمیه مناطق هستن و اگر سمهیه های خاص( ایثارگران، رزمندگان، خانواده شهدا و... ) ندارن، براساس منطقه اخذ مدرک تحصیلی دوره دومشون نوع منطقه شون مشخص میشه.
چگونگی انتخاب رشته
همونطور که گفته شد باید تمام عوامل حائز اهمیت، مورد توجه و بررسی قرار بگیرن تا یه فرم اصولی و خوب نوشته بشه اما برای نوشتن این فرم، علاوه بر این موارد، لازمه که ظرفیت قبولی رشته ها و ... رو بدونین تا بتونین به درستی الویت بندی کنین. درواقع توقع اینکه هر داوطلب همه این موارد رو بدونه، شدنی اما خیلی ایده ال هستش. به همین دلیل اکثریت به مشاوره با افراد متفاوت رو میارن که البته اگه با افراد درست و با تجربه این مشورت اتفاق بیوفته خیلی هم خوب و کمک کننده هست اما در مقابل اگه با فرد اشتباهی این اتفاق بیوفته هم میتونه همونقدر اسیب زننده و خطرناک باشه.
تازگی ها که همه چیز به سمت دیجیتال بودن و دنیای رباتیک پیش میره، توجه خیلی از داوطلبین به ربات ها و برنامه های اینترنتی انتخاب رشته جلب شده و چون اکثرا رایگان و یا با هزینه های خیلی کمتر از رزرو جلسات مشاوره و انتخاب رشته با یک مشاور مجرب هست، پیشنهاد های وسوسه انگیزی به حساب میان. اما از ایراد های بزرگی که این برنامه ها دارن میشه به این اشاره کرد که هوش مصنوعی هرچقدر هم که پیشرفته شده باشه هنوز هم توی بعضی از موارد نمیتونه جایگزین هوش انسانی باشه و نمیتونه میزان علاقه و یا شرایط خانوادگی افراد رو درک کنه و فقط با عوامل صفر و یک کار میکنه! پس این برنامه ها هنوز نمیتونن گزینه های خوبی برای انتخاب رشته باشن.
چینش رشته محل های مورد نظر
با توجه به اینکه لیست انتخاب رشته از ابتدا دونه به دونه چک میشه و اولین رشته که داوطلب امکان قبولی در اون رو داشته باشه به عنوان رشته محل قبولی داوطلب درنظر گرفته میشه و حتی اگه موارد بعدی فرم انتخاب رشته رو هم با توجه به رتبه اش مجاز به انتخاب باشه، فقط برای همون رشته محل اعلام شده میتونه اقدام به ثبتنام توی دانشگاه مورد نظر بکنه؛ ترتیب چینش انتخاب ها داخل فرم میتونه خیلی مهم باشه!
به همین دلیل همیشه چینش رشته محل ها از خوشبینانه ترین قبولی ها یا به اصطلاح انتخاب های رویایی شروع میشن و حدود 20-30 تا از اولین انتخاب هارو در برمیگیرن. بعد نوبت به انتخاب های منطقی با توجه به رتبه داوطلب میرسه که قبولی در اون رشته ها با توجه به ظرفیت ها و رتبه های قبولی در سال های گذشته از احتمال نسبتا بالایی برخورداره و همچنان این انتخاب ها جزء رشته محل ها مورد علاقه داوطلب هستن. در آخر لیست بدبینانه ترین گزینه ها قرار میگیرن که درواقع داوطلب علاقه چندانی به قبولی در اون رشته محل ها نداره.
با رعایت نکات و مواردی که در این مقاله گفته شد، میشه اصولی ترین فرم انتخاب رشته رو بدست اورد و در نتیجه به بهترین نتیجه و قبولی در آزمون سراسری رسید و به خوبی به ماراتن کنکور پایان داد.
همونطور که همیشه گفتیم، از ابتدا تا انتهای راه کنکور میتونین روی کمک گروه مشاوره مجموعه مکعب حساب کنین.