همه چیز درباره خلاصه نویسی...

 

 

همونطور که قبلا هم چندین بار گفتیم، ذهن مطالبی رو که بی فایده بدونه حذف میکنه و این برای چیزی مثل کنکور میتونه خیلی خطرناک باشه!!! فکر کن؛ وقت برای مطالعه و درس خوندن بذاریم اما درست وقتی که فکر میکنیم به درس تسلط کافی داریم و با خیال راحت سر جلسه حاضر میشیم متوجه شیم که " چقدر این مطلب آشناست میدونم که خوندما ولی چرا یادم نمیاد جوابش چی میشه؟" یا " این مسئله فرمولش کدوم بود؟ ایکس دو به علاوه دو بود یا ایکس به توان دو بود؟؟ "همه این اتفاقا یجورایی کابوس کنکوریا شده. چون هرچی حجم چیزایی که باید بخونیم بیشتر باشه به همون نسبت میزان فراموش کردن اونا هم افزایش پیدا  میکنه. پس باید اساسی ترین مطالب رو کامل بخونیم و یاد بگیریم تا مقدار چیزایی که باید بخونیم کمتر از چیزایی باشه که دانش آموزای عادی میخونن.

 

چون طی اینهمه سال درس خوندن، دیگه متوجه شدیم که حجم درس و میزان فراموشی آن با هم رابطه مستقیم دارند!

آپلود عکس

اهمیت خلاصه نویسی در کنکور

 

آمادگی برای کنکور به معنی خوندن کلی کتاب و تسته و این رو به هیچ عنوان نمیتونیم توی هفته آخر نزدیک کنکور یا حتی یک ماه مونده به کنکور بخونیم اما این خلاصه نویسی هایی که طی درس خوندن انجام میدیم باعث میشه که بتونیم روزای اخر نزدیک به کنکور با خوندن اونا، حجم زیاد و قابل توجهی از دروس رو برای خودمون یادآوری کنیم.

 

جدای از این بحث، خلاصه نویسی کردن درست و اصولی برای کنکور خیلی خیلی دارای اهمیته. قرار نیست که انشا بنویسیم یا دوباره از روی کتاب رونویسی کنیم! فقط کافیه مطالب مهم رو یادداشت کنیم تا بتونیم توی مواقعی که وقت کافی برای خوندن کتاب نداریم یا اصلا داریم به اصطلاح توی تایم های مرده به سر میبریم و هیچ کتاب و دفتری برای درس خوندن کنارمون نیست، از وقتمون به بهترین شکل استفاده کنیم؛ و با خوندن خلاصه ها و نوت برداری هامون بخش زیادی از مطالب رو مرور کنیم.

بیشتر بخوانید

                                      

حالا یادتونه که گفتم یکی از راه های تثبیت دروس، خلاصه نویسی کردنه؟

آپلود عکس

تحقیقات علمی نشون داده که نوشتن یا همون خلاصه نویسی چیزی حدود 70 درصد مطالب رو به حافظه بلند مدت منتقل میکنه! و چی از این بهتر؟! حالا بازم میگین که خلاصه نویسی یه کار بیهوده و وقتگیره؟

چرا ذهن ما اطلاعات رو فراموش می‌کنه؟

ذهن ما آدما خیلی خسته و تنبله و همیشه دلش میخواد که کوتاهترین راه رو انتخاب کنه و همون بهترین جواب رو بگیره! به همین خاطر خلاصه نویسی، میتونه یه انگیزه برای مرور دوباره دروس باشه، چون ذهن ترجیح میده که همون مطالب رو بتونه فقط توی چند صفحه جمع آوری کنه و خب بالاخره هرکسی راحتتره که درس و... رو به گفتار و سبک خودش بخونه و باهاش بهتر ارتباط برقرار میکنه.

 

چه زمانی و چجوری خلاصه نویسی کنیم؟

 

در واقع از هنگامی که شروع به مطالعه میکنین باید شرایط خلاصه نویسی رو فراهم کنین. چطوری؟ به راحتی!! چون زمانیکه یک مطلب رو میخونیم با یخورده دقت کردن میتونیم کلیات موضوع و چیزهایی که حائز اهمیت هستن رو شناسایی کنیم و با هایلایت کردن یا نشونه گذاری، که اکثریت کسایی که درس میخونن( نه فقط کنکوری ها!) از این روش برای مشخص کردن قسمت های مهم استفاده میکنن؛ بهره ببریم و اولین گام توی مسیر نوت برداری رو آغاز کنیم.

 

اما به هیچ وجه توی تایم مطالعه خلاصه نویسی نکنید!!! اینکار باعث کاهش تمرکزتون روی درس میشه و بیشتر درگیر نوشتن میشین تا یادگیری. بعد اینکه مطالعه کردین و کامل قسمت های مهم براتون آشکار شد، حالا برگردین و با استفاده از کوتاهترین روش ممکن نوت برداری رو شروع کنین.

بیشتر بخوانید

 

اما هر درسی به شیوه خودش باید نوت برداری بشه!

فوت کوزه‌گری خلاصه نویسی!

دروس عمومی یا اون دسته از دروس که جنبه حفظی تر دارن، بهتره که بجای خلاصه نویسی درس به درس، مباحث و موضوعات یکسان رو باهم نوت برداری کنین که اینطوری هم نظم بیشتری داره و هم همه مطالب مرتبط با هم یک جا جمع آوری میشن و دیگه مطمئن هستین که چیزی رو جا نمیندازین.

 

مثلا: همه قواعد یا گرامر های مرتبط به هم رو کنارهم خلاصه نویسی کنین و برای املای لغات و معنی هاشون هم میتونین از فلش کارت استفاده کنین. البته این رو هم بگم برای چیزی مثل آرایه های ادبی، دونستن معنی و تعریف هر آرایه کمک زیادی به شما برای حل تست ها نمیکنه و بهترین روش تسلط روی این دسته از موارد، حل و تحلیل مکرر تسته که به هیچ عنوان نباید نادیده گرفته بشه.

 

در دروس محاسباتی یا دروس اختصاصی، مثل فیزیک و ریاضی و حتی یکسری قسمت های شیمی، بازهم باید همه موارد مرتبط به هم یک جا باشن. حتی اگر این مطالب هرکدوم برای یک سال تحصیلی باشن!( مثلا امکان داره درسی از پایه دوازدهم ادامه درسی از پایه دهم باشه و ...) اما اینبار مطالبی که یادداشت میشن فرمول های مهم اساسی و فرمول های فرعی مرتبط هستن. بعد اینکار بهتره که یکی دوتا تست جامع و خوب که ترجیحا استاندارد و کنکوری باشن رو در کنار این فرمول ها داشته باشیم تا با خوندن اونها، شیوه استفاده از فرمول ها کامل برامون جا بیوفته و دیگه سر جلسه دچار سردرگمی نشیم که اکثرا میگن:" فرمول رو بلدم اما نمیدونم کِی و کجا باید ازش استفاده کنم."

آپلود عکس

منظم بنویسید و مرتب بازخوانی کنید!

نکته مهم خلاصه‌نویسی که نباید یادتون بره!

حجم مطالب برای کنکور زیاده، پس بهتره یک دفتر خاص برای اینکار داشته باشین تا پیوستگی مطالب حفظ بشه و چیزیو گم نکنین-_-  و همینطور مرتب برگردین و نوشته هاتون رو بخونین. اینکار دلایل زیادی داره مثلا: هربار که میخونین امکان داره متوجه اشتباهات یا نکات کوچیکی بشین که نادیده گرفته شدن و اونارو تصحیح کنین. همچنین یک سری قسمت هایی که بنظرتون مهم بودن به مرور ملکه ذهنتون میشن و دیگه خوندن اونارو لازم نمیدونین؛ پس باید خط بخورن و به مرور هربار حجم کمتری برای دوره کردن خواهید داشت.

 

مهمترین دلیل هم اینه که با هر بار خوندن خلاصه نویسی هایی که درست و اصولی نوشته شدن، شما انگار دارین کتاب رو دوباره از اول میخونین درنتیجه، مطالب توی ذهنتون پر رنگ و پر رنگتر میشن که این یعنی کم کم احتمالا فراموشی اون درس براتون به صفر میرسه!

 

سخن آخر!

پس به هیچ عنوان از تاثیر خلاصه نویسی غافل نشید و با خودتون نگید جای اینکه بخوام خودم خلاصه نویسی کنم میتونم از خلاصه نویسی های کتابای مختلف استفاده کنم.